Siguranţă şi valoare cu sigla "alnostru.ro"

Cum s-a născut proiectul?

În ianuarie 2008, în urma unei cercetări de piată, am obţinut rezultate uimitoare. Ele arătau că 42,5% din  segmentul de piaţă cercetat  este dominat de produse chinezeşti şi coreene. Acesta a fost momentul iluminaţiei când mi-am dat seama de problemele economice grave pe care le avem. Ele nu mai pot fi prevenite, dar trebuiesc neapărat tratate. Mulţi  aşteaptă ca oamenii politici, guvernul să reacţioneze şi să rezolve situaţia. Trebuie să înţelegem însă că politicienii nu pot lua atât de uşor decizii anticonurenţiale (ceea ce ar implica taxarea, impozitarea  produselor importate din China şi Coreea), deoarece ei  sunt obligaţi să respecte relaţiile diplomatice dintre state. Soluţia trebuie să vină deci din partea unei organizaţii/persoane mult mai dinamice, flexibile şi independente ( în sens politic). De aceea, am intervenit  prin crearea proiectului alnostru.ro respectiv eqps.eu.

Ce conţine acest proiect?


În cadrul proiectului alnostru.ro respectiv eqps.eu realizăm campanii publicitare produselor şi serviciilor româneşti şi europene de calitate bună, foarte bună şi excelentă.

Cum putem deosebi produsele româneşti/europene de calitate superioară de celelalte produse?

Orice produs autohton/european care trece testul de calitate, va fi marcat cu sigla garanţia calităţii- alnostru. ro/ eqps.eu, care va apărea pe produsul respectiv într-un loc de maximă vizibilitate. Aceasta va fi semnul după care le putem distinge.

Ce beneficiu aduce această siglă cosumatorilor?

Produsele marcate vor fi permanent testate (din punct de vedere calitativ) pentru a oferi o mai mare siguranţă şi valoare consumatorilor. Pe lângă acest beneficiu, nu trebuie să uităm nici faptul că pentru fiecare dintre noi e important şcolarizarea copiilor noştri, tratarea bolnavilor, îngrijirea persoanelor în vârstă şi a celor cu dizabilităţi. Pe scurt, e important dezvoltarea unui sistem social stabil. Prin consumarea produselor româneşti/ europene, contribuim la menţinerea locurilor de muncă şi la dezvoltarea unui sistem social stabil.

Înţeleg. Dar din preţul unui produs autohton ex. a unui pantof românesc de bună calitate ne putem achiziţiona cel puţin trei chinezeşti. De ce să alegem produsele noastre?


Dacă tot vorbim de pantofi, aş dori să constat că avantajul unuia fabricat la noi este păstrarea stării de sănătate a piciorului.  Nu poate fi comparat  un pantof de vinilin adus din China cu unul autohton din piele, de bună calitate. Un alt avantaj, după cum am menţionat deja, este păstrarea locurilor de muncă şi dezvoltarea unui sistem social stabil. Trăind din import, din România şi Europa banii ies constant, locurile de muncă se desfiinţează în continuu, astfel creşte rata şomajului, nivelul sărăciei, nevoia de ajutoare şi dependenţa economică de forţe anti-europene.

Vreţi să spuneţi că România/Europa intră  în faliment?


Noţiunea de faliment -în cazul unei ţări- nu există. O ţară nu poate intra în faliment, dar poate deveni sărac, se poate îndatora şi, după cum bine ştim, îndatoratul este dintotdeauna sluga creditorului. Deci, chiar dacă nu intrăm în faliment, putem foarte uşor deveni sclavi. Ţinând cont de capacitatea, resursele şi valorile  ţării noastre/a Europei  nu  putem permite o astfel de situaţie. Asta ar fi ca şi cazul unui prinţ care devine sclav. Cred că toţi cei care se  consideră europeni  îsi au  prioritatea de a  preveni o astfel de situaţie dezastruoasă.

Mulţi văd drept soluţia ieşirii din criză transformarea ţării noastre într-o ţară comercială. Care este opinia dumneavoastră?

O ţară nu poate fi clădită pe comerţ. Acest lucru s-a constat deja de mult. Pentru ca o ţară să fie condusă pe o cale economică stabilă, în afară de comercianţi  avem nevoie de  producători, care asigură traiul în ţară indiferent de balanţa comercială externă, şi de o clasă cu suflet nobil care  apără interesele ţării, chiar cu preţul vieţii. Fără creşterea  producţiei interne, a consumului intern şi a exportului, nu putem avea o dezvoltare economică pe termen lung.
În ceea ce priveşte idea conform căreia concentrarea asupra comerţului ar fi soluţia acum, aş dori să menţionez următoarele: atât România cât şi Ungaria l-au privit ca partener strategic pe China în ultimii ani. Acesta a cauzat  că în România în 2009 s-a desfiinţat 115.000 de locuri de muncă iar în Ungaria 70.000 de locuri de muncă din cauza mărfurilor contrafăcute importate din China. La nivelul întregii continent, putem vorbi despre desfiinţarea a mai mult de un milion de locuri de muncă. De aceea, trebuie să avem în vedere faptul că orice achiziţie/consum de produse din China contribuie la eliminarea a noi şi noi locuri de muncă. În Tokyo magazinele sunt deja umplute cu produse care poartă branduri europene, dar care sunt contrafăcute în China. Tot aşa procedează mulţi importatori chinezi cu produsele japoneze în Europa. Din această cauză,  Europa şi Japonia trebuie să se unească împotriva falsificării brandurilor efectuate în China.

Unde credeţi că am comis eroarea care a cauzat situaţia actuală de criză economică?

Greşeli comitem în fiecare zi noi toţi, dar le putem folosi în favoarea noastră numai dacă învăţăm din ele. Prima mare greşeală a fost  privatizarea punctele strategice: a  industriei energetice şi sectorului bancar.

Industria energetică se înţelege de la sine, dar sectorul bancar de ce  nu ar fi trebuit privatizat?

Banii în economie sunt ca sângele  în corpul uman. Dacă într-un membru al corpului circulaţia sângelui se opreşte, membrana respectivă se deteriorizează sau moare. Când băncile s-au privatizat, de fapt s-au pus robinete pe circulaţia sanguină a economiei tării, al căror control s-a dat pe mâini străine. Aşa cum inima este în mică măsură capabilă să reglementeze fluxul de sânge dacă aceste robinete sunt fixate pe corp, tot aşa şi Băncii Naţionale îi e foarte dificil să reglementeze piaţa financiară în principal din cauză că fiecare bancă decide independent când colectează sau injectează banii pe piaţă.

Ce putem învăta din toate acestea?


Prima lectie este că totul se vinde doar o singură dată şi banii primiţi se risipesc uşor. O altă lecţie: interesul public trebuie pus înaintea interesului individual.
Aş dori să menţionez aici binecunoscuta parabolă descrisă  prima data de matematicianul William Forster cunoscut sub numele de “tragedia păşunilor publice”. Potrivit acesteia, păşunul cu o capacitate limitată a fost cel mai profitabil atunci când păşunarii au respectat regulile comunităţii. Cazul contrar, când fiecare dintre ei a dorit -pe rând- să-şi crească câstigul propriu ignorând beneficiul comun, a cauzat distrugerea completă a păşunului şi o pierdere pentru toţi.

În împiedicarea acestei situaţii nu liderii ţării ar trebui să acţioneze?


De obicei aşteptăm decizii şi rezolvare din partea liderilor ţării, dar guvernul nu poate lua uşor decizii anticoncurenţiale. Noi, cetăţenii trebuie să acţionăm în vederea găsirii soluţiilor tot aşa cum o fac celulele din corpul uman în cazul unei fracturi. Sângele aglutinează osul fracturat, fără nici un fel de semnal conştient din partea creierului. O astfel de reacţie trebuie considerat a fi una naturală, de sine înţeles. Egoismul, pe termen lung, nu duce niciodată la nimic bun.

Dar cum să punem interesul public înaintea celor individuale când mulţi din sectorul public fură statul?


Părerea mea este că  nu trebuie ne uităm la ce fac alţii, ci mai degrabă la faptul ce facem noi pentru folosul comunităţii, ţării noastre. Dacă marea majoritatea pune folosul comunităţii înaintea intereselor proprii, atunci cei care fură, se exclud singuri din societate.

Pe scurt, care ar fi deci soluţia ieşirii din criză?


Pentru o creştere economică pe termen lung şi crearea prosperităţii este obligatoriu creşterea consumului produselor autohtone şi a exportului, respectiv aşezarea intereselor/beneficiilor comune înaintea celor proprii.  

Veps Magazin