Siguranţă şi valoare cu sigla "alnostru.ro"

Declaraţia lui Robert Schuman dădea start construcţiei europene pe 9 mai 1950. Aşa că astăzi Europa suflă în 60 de lumânări.

LA MULŢI ANI EUROPA !


 

09 mai 2010

Europa, încotro? Fără reforme, va fi "peninsula occidentală a Asiei"

Sursă:
evz.ro, autor:  Dan Arsenie

Un raport recent arată că, fără reforme ambiţioase în domeniile politic, economic şi militar, Europa riscă să fie marginalizată de lumea asiatică.

Raportul privind viitorul Europei, întocmit de un grup coordonat de fostul premier spaniol Felipe Gonzales la cererea ţărilor UE, arată că următorii ani vor fi decisivi pentru viitorul Europei.

"Anul 2010 poate marca fie începutul unei noi faze pentru UE, iar în următorii 50 de ani Europa s-ar putea afirma ca actor mondial, fie Uniunea şi statele membre riscă să intre în marginalizare şi să devină o peninsulă occidentală tot mai neglijabilă a continentului asiatic", se menţionează în documentul analizat de AFP.

Învingători sau învinşi


Documentul a fost dat publicităţii exact în anul în care Europa sărbătoreşte 60 de ani de la declaraţia lui Robert Schuman, care punea bazele Uniunii Europene.

El arată că actuala situaţie economică actuală (criza, globalizarea sunt doi dintre factori) naşte deopotrivă învingători şi învinşi, iar dacă un grup de state nu ia hotărârile necesare la momentul potrivit, atunci va îngroşa rândurile învinşilor.

În timp ce China se dezvoltă necontrolat, Japonia îşi menţine statul de mare putere, iar state ca Singapore, Coreea de Sud, Malaezia, Thailanda şi Indonezia sunt tot pe drumul cel bun. În schimb, zona euro trece printr-o criză, iar singura cale de a ieşi din ea este, arată raportul, o "mai bună coordonare a politicilor economice" şi o colaborare strâns în elaborarea politicilor bugetare naţionale.


 

Argument anti european în SUA la licitaţie publică

Elicopterul prezidenţial al SUA a fost sursă de scandal timp de câteva luni,  în 2004, cănd Sikorsky şi Bell s-au confruntat pentru a-i furniza lui Bush un elicopter de 70 de milioane de dolari. Argumentul Sikorsky era că Bell produce 35% din piese în Marea Britanie şi Europa, ceea ce este „neamerican“.